LENINGRAD

LENINGRAD MAALISKUUSSA HELSINKIIN
Pe 1.3.2019 Helsinki, Black Box, Jäähalli (Nordenskiöldinkatu 11-13, Helsinki)

Venäjän merkittävimpiin ja suosituimpiin artisteihin lukeutuva Leningrad esiintyy Helsingissä 1. maaliskuuta.
Tasan 20 vuotta sitten, vuonna 1998 eräässä ensimmäisistä TV-haastatteluistaan, yhtyeen keulahahmolta Sergei Shnurovilta kysyttiin, mitä hän tekee, jos Leningradista tulee suosittu. Hän vastasi vakuuttuneena: ”Leningradin kanssa se on vaikeaa, tämäntyyppiset projektit eivät voi saavuttaa suosiota…” Ja nyt 20 v. myöhemmin tämä ”ryhmittymä” tekee absoluuttisia yleisöennätyksiä Venäjällä – se kokosi 65 000 fania Sankt-Peterburg arena -stadionille – ja bändistä on kasvanut Venäjällä koko kansan suosikki. Venäjän lisäksi Leningradin fanikunta ulottuu myös ulkomaille eivätkä bändin fanit aina edes puhu venäjää – eskatologinen hurmio ei edes tarvitse sanallista muotoa.

Shnur kutsuu suomalaiset faninsa kylään Helsingin Jäähallin Black Boxiin 1. maaliskuuta. Hillityt pohjoisen ihmiset riehuvat Leningradin keikoilla ehkä jopa venäläisiä rajummin. Sergei Shnurov pitää Suomessa esiintymisestä. ”Siellä ovat asiat mallillaan – siellä juodaan ja kiroillaan, eikä Dostojevski ole edes mitään suomalaisista kirjoittanutkaan”, – huomauttaa hän ”Avoimen kirjaston” haastattelussa. Shnurov kertoo arvostavansa myös suomalaisia keittiöperinteitä. Niinpä ”mätiä suomalaisittain”- smetanan ja sipulin kera, hän kuvaa yhdellä sanalla ”pizdets” (v…n hyvää).
Ymmärtävätkö kaikki suomalaiset tämän sanan? Leningradin johtaja on varma, ettei asian ydin ole sanoissa.
”Minusta tuntuu että Leningradin ominaisuus on siinä uniikissa tunteessa, jota me välitämme ja saamme irti – tottelemattomuuden ja holtittomuuden juhlassa, johon kaikki haluaa osallistua. Se on puhtaasti tunnetta.”
Eikä ihme, että Leningradia ymmärretään ilman sanojakin. Sillä päätehtävänään Sergei pitää eri ihmisiä yhdistävien yhteisten sisältöjen ja erilaisten kulttuurikoodien etsimisen. Siten, ettei itse lauluissa pidä välttämättä ollakaan syvällistä merkitystä.
”Joskus on päinvastoin, mitä tyhmempi, mielettömämpi teksti, sitä parempi laulu. Otetaanpas, !”Oi moroz…” (Oi pakkanen). Mistä tämä laulu kertoo? Ei mistään mutta siinä on fiilis. Sellainen tyypillisen venäläisen kaipuun fiilis. Ja me taas otamme tämän kaihon, kuin jauhelihan, työnnämme lihamyllyyn ja saamme irti hirmuisen juhlan!”

Suomalaiset tietävät mitä on kaipuu.

Juuri siksi Leningradin on niin helppoa saada kasaan juhlat suomalaisten kanssa. Maaliskuun ensimmäinen päivän Leningrad räjäyttää avaruuden Black Boxissa, keinuttaa, saa paikoiltaan ja lähettää taivaaseen. Kuulijat palaavat sieltä onnellisina, puhtaina ja rauhoittuneina. Niin kuin venäläisen banjan tai vaikkapa suomalaisen saunan jälkeen.

LENINGRAD
1.3.2019 – Black Box, Jäähalli, Helsinki
Lipunhinta alk. 48,50 € / 73,50 € (Rajattu alue lavan edessä)
(sis. palv.maksu alk. 2,50 € / 3,50 €)
Ikäraja: K-18 | ovet 19:00
Ennakot: Tiketti, Ticketmaster, Lippu.fi
Lipunmyynti alkaa pe 23.11.2018 klo 9:00

LISÄTIETOA: http://leningrad.top/
Tapahtuman järjestäjä: Finnish Metal Events Oy

EUROSHOW IN ASSOCIATION WITH FAR OUT & ISO PRESENTS:
LENINGRAD TO HELSINKI IN MARCH
Fri 1.3.2018 Helsinki, Black Box, Jäähalli (Nordenskiöldinkatu 11-13, Helsinki)

One of Russia’s most beloved bands, the controversial and legendary Leningrad will perform at the Black Box in the Helsinki Ice Hall on March 1st.
Leningrad’s career spans over 3 decades, starting from the secluded Russian punk scene, to the stadiums filled to the brim of today. If there is one Russian rock band everyone should know about, it’s Leningrad.

LENINGRAD CONCERT
1.3.2019 – Black Box, Jäähalli, Helsinki
Ticket price starting at 48,50 € / 73,50 € (in front of stage)
(inc. service fee starting at 2,50 € / 3,50 €)
Age limit: 18 | doors open 19:00
Presales: Tiketti, Ticketmaster, Lippu.fi